16 czerwca Amazon zaszokował przemysł spożywczy, ogłaszając plany dotyczące przejęcia za kwotę 13,7 biliona dolarów sieci Whole Foods (jest to amerykańska sieć supermarketów oferujących przede wszystkim żywność bez konserwantów, sztucznych barwników, słodzików oraz tłuszczu utwardzonego). Jest to krok Amazon w kierunku umocnienia swej pozycji na rynku spożywczym.
Ale co tak naprawdę zakupił Amazon? Przede wszystkim markę oraz symbol – Whole Foods znane jest głównie jako firma skupiająca się na zrównoważonym zarządzaniu w zgodzie ze środowiskiem, stabilności i zdrowej żywności.
Niedawno, podczas jednej z prezentacji zadano mi pytanie – czy użycie antybiotyków może być w przyszłości zakazane prawem? Moja odpowiedź była bardzo prosta – jeśli taki będzie wymóg konsumenta, z pewnością tak się stanie. Przy liczbie 353,000 narodzonych dzieci wiemy, że w przyszłości znakomita ich większość nie będzie związana zawodowo z rolnictwem. Jednak wszyscy będą konsumentami samodzielnie decydującymi o tym, co kupują, a wielu z nich dodatkowo podejmować będzie takie decyzje pod wpływem kampanii organizowanych przez firmy podobne do Whole Foods. Podczas gdy moja stopa nie stanęła nigdy jeszcze w sklepie Whole Foods, świadom jestem wpływu, jaki wywierają one, podobnie jak Amazon, na decyzje konsumentów.
CRI, w związku z postępującymi zmianami ma unikalną możliwość, polegającą na podkreśleniu znaczenia genetyki w całym łańcuchu produkcyjnym żywności. Podkreślić należy głównie rolę genetyki i selekcji dla zdrowia i dobrostanu krów mlecznych. Większość z Was czytała zapewne artykuły GENEX o nowych cechach włączonych do indeksu ICC (ICC$), tj. Zdrowotność Racic (FH), Metritis (MTR) oraz Podkliniczna Ketoza (SCK). Każda z tych cech odbija się na tak ważnym zdrowiu i dobrostanie krów.
Przykład: w dużym stadzie testuje się zwierzęta genomowo. Kiedy przyjrzymy się krowom w drugiej laktacji, widzimy wiele krów o niskim ICC, które otrzymywały antybiotyki w poprzedniej laktacji, naprzeciw krów o wysokim ICC. (Oznacza to, iż selekcja pod kątem ICC generuje zdrowsze zwierzęta, które nie wymagają tak intensywnego leczenia – przyp. tłum.)
Wykres obok ukazuje powyższy przykład – na osi pionowej zaznaczono % zwierząt otrzymujących antybiotyki w poprzedniej laktacji, na osi poziomej – TOP Quarter (najlepsze krowy), BOTTOM Quarter (najsłabsze krowy). (przyp. tłum.)
Patrząc od strony producenta mleka – antybiotyki to spory koszt oraz mniejszy zysk z produkcji. Konsumenci powinni być informowani o możliwości wykorzystania genetyki dla poprawy zdrowia i dobrostanu krów, a także świadomi wpływu, jaki genetyka może mieć na zdrowie zwierząt, a co za tym idzie – na ograniczenie użycia antybiotyków.
Tłumaczenie: Justyna Krzyżewska, TOP GEN