Krowa jaka jest – każdy widzi

Ogólnie wiadomo, że  bydło jest dla nas źródłem mleka i mięsa, jednak  pomiędzy zwierzętami z gatunku bydła domowego jest mnóstwo różnic  które powodują, iż nie każda krowa nadaje się do danego kierunku użytkowania.

Kaliber, umięśnienie, wydajność produkcji – to cechy decydujące o przeznaczeniu zwierząt danej rasy do konkretnego kierunku użytkowania, czyli typu użytkowego.  U bydła wyróżniamy 3 główne typy użytkowe: mleczny, mięsny i kombinowany (mleczno – mięsny), choć w niektórych krajach bydło pełni też rolę zwierząt jucznych.

Oto kilka  istotnych   faktów i ciekawostek na temat  najpopularniejszej na świecie rasy bydła, genetycznie predestynowanej do typu użytkowości mlecznej, czyli  holsztyńsko-fryzyjskiej (HF).

  • Bydło tej rasy jest łatwo identyfikowalne poprzez swe charakterystyczne umaszczenie (czarno – białe łaty), choć mogą  też mieć umaszczenie czerwono – białe (ten typ umaszczenia jest  cechą recesywną).
  • Dorosła krowa rasy HF  osiąga średni ciężar ciała około 650 – 700 kg  i wysokość w kłębie około 147 cm.  Jest  to największa kalibrowo rasa bydła mlecznego, jaką  użytkuje się m. in. w USA i w Europie.
  • Holsztyny znane są z wybitnie wysokiej produkcji mleka,  zdolności adaptacji do różnych warunków środowiska i niewątpliwego wdzięku.
  • Krowy tej rasy użytkowane są w wielu krajach świata, w różnych warunkach środowiska naturalnego (dobrze radzą sobie zarówno w umiarkowanym klimacie europejskim, jak i w Chinach czy Kanadzie).
  • Jałówki rasy Holsztyńskiej zwykle cielą się po raz pierwszy w wieku 23 – 26 miesięcy, po trwającej 9 miesięcy ciąży.
  • Nowo narodzone, zdrowe  cielę waży średnio 42 kg.
  • Pogłowie krów  mlecznych  w Polsce (stan na 06.2016) to ogółem 2 322 tys. sztuk, w USA to ponad 9 milionów sztuk.
  • Rasa holsztyńska,  jak żadna inna na świecie,  wyspecjalizowana jest  w produkcji mleka, mając do tego  predyspozycje genetyczne.
  • Średnia wydajność (od krów będących pod oceną użytkowości mlecznej) w 2015 roku w Polsce wyniosła  7 771 kg mleka od krowy w 305-dniowej laktacji, w USA jest to blisko 11 tys. kg, czyli odpowiednio produkcja dzienna to średnio 25 kg mleka w Polsce oraz 35 kg w USA.
  • Średnia wielkość stada w Polsce (w roku 2015) to 40 krów.
  • Światowy rekord produkcji mleka ustanowiony został w 2010 roku przez krowę Ever-Green-View My 1326-ET, pochodzącą z Wisconsin, która wyprodukowała w ciągu roku (w laktacji 365-dniowej) 72 170 funtów mleka (32 729 kg).
  • Od zeszłego roku nową rekordzistką w produkcji mleka jest dziewięcioletnia krowa  Bur-Wall Buckeye Gigi z amerykańskiego stanu Wisconsin, która wyprodukowała w ciągu roku (laktacja 365 dni) 74 650  funtów mleka, co daje 33 860 kg!
  • Gigi to też   miejsce 3  w kategorii Najlepsze Wymię na wystawie  Midwest Spring National Holstein Show w roku 2011, miejsce ósme International Holstein Show na World Dairy Expo w roku 2012,  miejsce piąte na  Midwest Spring National Holstein Show w roku 2013, zwyciężyła też w roku 2013 podczas wystawy Holstein Association USA’s Star of the Breed, jako najlepszy przedstawiciel rasy.
  • Na przestrzeni ostatnich 50 lat bydło rasy HF  34 razy zdobywało odznaczenia Supreme Champion  na najbardziej elitarnej wystawie zwierząt  World Dairy Expo, która odbywa się każdego roku w  w Madison (Wisconsin).
  • Rasa HF jest wciąż doskonalona poprzez selekcję osobników przeznaczanych do rozrodu i intensywną pracę hodowlaną.

20160609_095826

Justyna Krzyżewska