Ogólnie wiadomo, że bydło jest dla nas źródłem mleka i mięsa, jednak pomiędzy zwierzętami z gatunku bydła domowego jest mnóstwo różnic które powodują, iż nie każda krowa nadaje się do danego kierunku użytkowania.
Kaliber, umięśnienie, wydajność produkcji – to cechy decydujące o przeznaczeniu zwierząt danej rasy do konkretnego kierunku użytkowania, czyli typu użytkowego. U bydła wyróżniamy 3 główne typy użytkowe: mleczny, mięsny i kombinowany (mleczno – mięsny), choć w niektórych krajach bydło pełni też rolę zwierząt jucznych.
Oto kilka istotnych faktów i ciekawostek na temat najpopularniejszej na świecie rasy bydła, genetycznie predestynowanej do typu użytkowości mlecznej, czyli holsztyńsko-fryzyjskiej (HF).
- Bydło tej rasy jest łatwo identyfikowalne poprzez swe charakterystyczne umaszczenie (czarno – białe łaty), choć mogą też mieć umaszczenie czerwono – białe (ten typ umaszczenia jest cechą recesywną).
- Dorosła krowa rasy HF osiąga średni ciężar ciała około 650 – 700 kg i wysokość w kłębie około 147 cm. Jest to największa kalibrowo rasa bydła mlecznego, jaką użytkuje się m. in. w USA i w Europie.
- Holsztyny znane są z wybitnie wysokiej produkcji mleka, zdolności adaptacji do różnych warunków środowiska i niewątpliwego wdzięku.
- Krowy tej rasy użytkowane są w wielu krajach świata, w różnych warunkach środowiska naturalnego (dobrze radzą sobie zarówno w umiarkowanym klimacie europejskim, jak i w Chinach czy Kanadzie).
- Jałówki rasy Holsztyńskiej zwykle cielą się po raz pierwszy w wieku 23 – 26 miesięcy, po trwającej 9 miesięcy ciąży.
- Nowo narodzone, zdrowe cielę waży średnio 42 kg.
- Pogłowie krów mlecznych w Polsce (stan na 06.2016) to ogółem 2 322 tys. sztuk, w USA to ponad 9 milionów sztuk.
- Rasa holsztyńska, jak żadna inna na świecie, wyspecjalizowana jest w produkcji mleka, mając do tego predyspozycje genetyczne.
- Średnia wydajność (od krów będących pod oceną użytkowości mlecznej) w 2015 roku w Polsce wyniosła 7 771 kg mleka od krowy w 305-dniowej laktacji, w USA jest to blisko 11 tys. kg, czyli odpowiednio produkcja dzienna to średnio 25 kg mleka w Polsce oraz 35 kg w USA.
- Średnia wielkość stada w Polsce (w roku 2015) to 40 krów.
- Światowy rekord produkcji mleka ustanowiony został w 2010 roku przez krowę Ever-Green-View My 1326-ET, pochodzącą z Wisconsin, która wyprodukowała w ciągu roku (w laktacji 365-dniowej) 72 170 funtów mleka (32 729 kg).
- Od zeszłego roku nową rekordzistką w produkcji mleka jest dziewięcioletnia krowa Bur-Wall Buckeye Gigi z amerykańskiego stanu Wisconsin, która wyprodukowała w ciągu roku (laktacja 365 dni) 74 650 funtów mleka, co daje 33 860 kg!
- Gigi to też miejsce 3 w kategorii Najlepsze Wymię na wystawie Midwest Spring National Holstein Show w roku 2011, miejsce ósme International Holstein Show na World Dairy Expo w roku 2012, miejsce piąte na Midwest Spring National Holstein Show w roku 2013, zwyciężyła też w roku 2013 podczas wystawy Holstein Association USA’s Star of the Breed, jako najlepszy przedstawiciel rasy.
- Na przestrzeni ostatnich 50 lat bydło rasy HF 34 razy zdobywało odznaczenia Supreme Champion na najbardziej elitarnej wystawie zwierząt World Dairy Expo, która odbywa się każdego roku w w Madison (Wisconsin).
- Rasa HF jest wciąż doskonalona poprzez selekcję osobników przeznaczanych do rozrodu i intensywną pracę hodowlaną.
Justyna Krzyżewska